Catalunya nota més l’alça de l’IRPF

  • L’increment del tram estatal implica ingressar 20 euros menys de mitjana.
  • Les rendes més altes hauran de pagar gairebé tant com als països més rics, mentre que les baixes quasi no notaran l’augment.
El 2012 llega con subida de impuestos, pero también con incrementos en diferentes tarifas.
El 2012 llega con subida de impuestos, pero también con incrementos en diferentes tarifas.
ARCHIVO
El 2012 llega con subida de impuestos, pero también con incrementos en diferentes tarifas.

A Catalunya és on més es paga d’IRPF de tot Espanya i encara es pagarà més ara a causa de l’increment anunciat per l’Executiu central al desembre i que ja s’aplicarà a partir de les nòmines d’aquest mes que, de mitjana seran 20 euros inferiors. L’increment serà progressiu –oscil·larà entre el 0,75 i el 7%– i per això els mileuristes seran els que menys ho notaran, ja que se’ls retindrà dos euros de més mensualment.

Els que cobrin entre 17.707 i 33.007 euros l’any veuran com se’ls reté 14 euros més cada mes, mentre que les rendes més altes pagaran uns 1.350 euros de més, ja que l’IRPF arribarà al 56%. Es tracta d’un percentatge similar al de Suècia (57%) o Dinamarca (55%) i 10 punts superior al de Múrcia, la comunitat amb un tram autonòmic més baix.

"La tributació real, però, és inferior perquè existeixen reduccions", va explicar aquest dilluns a 20 minutos el secretari general del sindicat de tècnics del Ministeri d’Hisenda, José María Mollinedo, qui celebra que l’increment recuperi la progressivitat de l’impost. Per contra, lamenta que s’opti per "apujar els impostos que paguen els ciutadans per tal de reduir el dèficit enlloc de lluitar contra el frau i gravar les grans fortunes".

Pujada de l’IVA?

Després de l’increment de l’IRPF, cal veure si l’Executiu de Mariano Rajoy també augmentarà l’IVA com va fer el 2010 el seu antecessor, José Luis Rodríguez Zapatero, que va elevar-lo del 16 al 18%. De fet, tots els països intervinguts per la Unió Europea (Grècia, Portugal, Itàlia i Irlanda) tenen tipus que oscil•len entre el 21 i el 23%. Fins i tot, el Regne Unit, França, Holanda i Alemanya tenen un IVA superior a l’espanyol, d’entre el 19 i el 20%.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento