Comunitat Valenciana

Una campanya anima a fer-se la "facilíssima" prova de l'hepatitis C

  • "Un podria haver-se exposat sense saber-ho", segons els experts que han promogut la iniciativa.
  • El nostre país està "al capdavant d'Europa" en el seu tractament, amb 117.000 pacients tractats.
Presentación de la campaña '¿Eres Cris?' por la detección de hepatits C
Presentación de la campaña '¿Eres Cris?' por la detección de hepatits C
EUROPA PRESS
Presentación de la campaña '¿Eres Cris?' por la detección de hepatits C

L'Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge, l'Aliança per a l'Eliminació de l'Hepatitis Vírica a Espanya (AEHVE) i Gilead han iniciat la campanya 'Eres Cris?' per a animar a tota la ciutadania que "podria haver estat exposada sense saber-ho" a aquesta malaltia "silenciosa" al fet que es realitze un test de diagnòstic "facilíssim" i es "quede tranquil·la". "Ara es cura i Espanya està a les portes de ser un territori lliure d'hepatitis C", expliquen.

Així ho han explicat aquest divendres el coordinador de l’AEHVE, Javier García-Samaniego, i el gerent de l'Hospital General de València, Enrique Ortega, en una roda de premsa en aquest centre per a donar a conèixer els detalls d'aquesta campanya, que pretén, en paraules de García-Samaniego, que "les persones que han pogut exposar-se es posen en contacte amb els seus metges per a fer-se la prova de l'hepatitis C". En definitiva, "que un pacient que pot estar afectat per una malaltia amb cura ho sàpiga", ha destacat.

L'especialista ha explicat que "no solament els col·lectius vulnerables" han de comprovar que no pateixen aquesta malaltia, ja que pot afectar a persones que s'hagen sotmés a una transfusió sanguínia abans de 1992; que s'hagen fet un 'pírcing' o tatuatge en "condicions higièniques no òptimes"; hagen consumit drogues per via intravenosa o nasal o hagen dut a terme pràctiques sexuals "de risc".

En aquest sentit, el títol de la iniciativa, 'Eres Cris?' pren un nom "unisex" per a posar el focus en què "qualsevol, home o dona, una persona que fa una vida normal i que, en un moment donat, reflexiona sobre el seu passat" pot descobrir que va contraure l'hepatitis C, han detallat des de l’AEHVE.

Segons ha explicat el doctor García-Samaniego, es tracta d'una "malaltia silenciosa" i "amb pocs símptomes fins a les fases molt avançades". No obstant açò, "és la primera causa de malaltia hepàtica crònica", es relaciona amb el càncer de fetge i de cirrosis, a més d'amb una "infinitat fe manifestacions fora del fetge". Si no es tracta, pot causar la mort.

"Oportunitat històrica" amb una detecció "eficaç"

Espanya es troba davant una "oportunitat històrica de ser un dels primers països a eliminar l'hepatitis C", un "problema de salut extraordinari". Així, des que en 2015 es va implantar el pla estratègic per a fer front a aquesta infecció, el nostre país està "al capdavant d'Europa" en el seu tractament, amb 117.000 pacients tractats. En casos lleus, segons ha detallat el doctor, prop d'un 95% de les persones aconsegueix curar-se.

En els últims tres anys, després de la "universalització" d'un tractament que abans es prioritzava en funció de la gravetat de la malaltia, hi ha hagut un "descens marcat en el nombre de trasplantaments de fetge" o en els ingressos hospitalaris relacionats amb descompensacions hepàtiques".

En el moment en què s'elimina la infecció, deixen d'avançar malalties com la cirrosis, i en casos lleus es pot arribar a donar d'alta al pacient en el sistema sanitari. També es curen les manifestacions extrahepàtiques de la malaltia en desaparèixer el virus. "Està demostrat que es moren menys persones pel fetge i altres causes", ha recalcat.

En un context en el qual es calcula que entre el 30 i 50% de la població infectada desconeix que té aquesta malaltia, la campanya 'Eres Cris?' posa l'accent que el diagnòstic és "extremadament senzill" i "extraordinàriament eficaç", a través d'una anàlisi de sang que analitza la presència d'anticossos. A més, "la immensa majoria de persones s’ha fa solament una vegada en la vida", ha ressaltat.

'Eres Cris?' és la "primera gran campanya" contra l'hepatitis C que aprofita els "temps de vaques grosses" que viu el tractament de la malaltia, amb "medicaments altament eficaços", ha assenyalat. Espanya està "a les portes de ser un territori lliure" d'aquesta malaltia a curt i mig termini, ha assegurat.

Eliminar l'estigma social

La iniciativa també incideix en la "eliminació de l'estigma personal i social" que pateixen les persones infectades d'hepatitis C. Enrique Ortega ha lamentat que existeix un "estigma i discriminació", per la qual cosa s'ha de "normalitzar una infecció que és com qualsevol altre virus".

"Es tracta que afloren totes aquelles persones afectades d'hepatitis C que no saben que té una malaltia", per a així poder tractar-les, ha ressaltat el metge. "L'objectiu principal és conscienciar no solament als grups vulnerables, sinó que els que puguen haver-se exposat, contacten amb els professionals d'Atenció Primària per a fer-se la prova", ha subratllat. "Si un no està segur, comprovar-ho és facilíssim", ha insistit, al mateix temps que ha afegit: "Fes-te la prova i queda't tranquil".

'Eres Cris?' inclou anuncis en mitjans impresos, online, ràdio, cinema i en el carrer, així com un portal web en el qual els ciutadans poden trobar un test amb el qual mesurar el seu risc d'exposició al virus i, en cas de dubte, acudir al seu metge.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento