Comunitat Valenciana

Fiscalia sosté que Crespo i Morenilla van ordir el frau i es va triar un infermer per a executar-ho

  • La Fiscalia de València ha començat este dimarts a exposar el seu informe de conclusions en la peça principal del cas Emarsa i ha sigut contundent: l'ex vicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Manises, Enrique Crespo, i l'exgerent de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar), José Juan Morenilla, van ordir el frau que va provocar un desfalc en la depuradora de Pinedo de 23,6 milions d'euros. I per a executar el pla, Crespo va triar "un infermer sense formació empresarial", l'exgerent Esteban Cuesta.
Acusats en el juí d'Emarsa
Acusats en el juí d'Emarsa
EUROPA PRESS
Acusats en el juí d'Emarsa

"El frau no hauria sigut possible sense Morenilla i Crespo", ha insistit la fiscal, qui reclama per a ells una pena de 10 i 20 anys de presó respectivament, tal com consta en el seu escrit de qualificació que es dirigeix contra un total de 24 acusats.

La fiscal ha desgranat com Crespo i Morenilla van idear un pla en 2005 perquè Emarsa es fera càrrec de l'ampliació de Pinedo II i van pensar en empreses de l'empresari Jorge Ignacio Roca per a la facturació i el desviament de fons. Una vegada van tindre clar estos extrems, van buscar la "coartada perfecta" per a executar el "frau".

Així, Crespo va buscar un gerent perquè s'encarregara de rebre les factures dels fangs, pagar-les i obtindre la diferència entre el cost real i el finançat per l'Epsar per a repartir-la. "La decisió de col·locar al capdavant d'Emarsa a un infermer sense formació empresarial alguna va ser de Crespo. De manera unilateral. Així com atribuir a esta persona sense formació empresarial la gestió i representació d'Emarsa", ha agregat.

El ministeri públic ha desgranat com Crespo ocupava el càrrec de conseller delegat d'Emarsa des de l'any 2002, i en eixe període hi havia un gerent que estava malalt i quasi no apareixia per les instal·lacions. "Durant dos anys va aconseguir una gerència invisible", ha dit, per a agregar que en un moment determinat "va decidir canviar la gerència de la nit al dia i per a evitar que els consellers de l'empresa pogueren acceptar un altre candidat" que fóra diferent al seu.

Quan Crespo va proposar Cuesta, "cap conseller tenia coneixement que se n'anava a substituir el gerent i menys encara qui anava a ser el candidat". "No entenem per què no va comunicar als consellers, almenys als del PP, que hi havia un candidat avalat per l'Ajuntament de València, segons va mantindre en el juí", ha afirmat la fiscal, i ha respost: "Era perquè solament estava avalat per Crespo".

Així mateix, atribueix a Crespo la decisió de donar a Cuesta "poders il·limitats" en la depuradora excepte en la contractació i l'acomiadament de personal, que la firma era mancomunada. "Crespo va afirmar que no li havia demanat el currículum a Cuesta però açò no va ser impediment per a atribuir-li poders il·limitats de gestió", ha ironitzat.

Després d'este nomenament, la fiscal ha recordat que va haver-hi "freqüents cites" entre Crespo, Morenilla, Cuesta i l'excap d'Explotacions de l'Epsar, Ignacio Bernácer. "Segons les agendes de Cuesta hi havia més reunions entre ell i Crespo que amb el consell d'administració". "També hi havia moltes cites amb Morenilla", ha postil·lat.

Dins d'este pla, a més, la fiscal ha mantingut que tant Crespo com Cuesta, Morenilla i Bernácer "intentaven incrementar el finançament per a Pinedo durant les comissions de seguiment amb l'objecte de poder detraure fons públics".

DE 5 A 42 EUROS EL FANG

La Fiscalia també atribueix a Crespo, Morenilla i Cuesta la decisió d'incrementar els costos de Pinedo. En concret, passar de pagar 5 euros a 42 la gestió dels llots "sense cap tipus d'informe tècnic que avalara esta decisió".

Sobre este tema, ha recordat que Bernácer va confessar que va ser en una reunió a la qual va assistir Crespo, Morenilla i l'exconseller José Ramón García Antón, -ja mort- i que ell va presenciar, en la qual es va decidir este augment. "Morenilla, Crespo i Cuesta van decidir així augmentar els costos i açò es va estudiar per Bernácer i es va decidir arribar als 42 euros sense tindre coneixement les assistències tècniques", ha asseverat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento