Comunitat Valenciana

La Guàrdia Civil investiga els quatre focus de l'incendi de Xàbia i busca testimonis d'un possible piròman

  • El Seprona de la Guàrdia Civil investiga els quatre focus que van provocar este diumenge l'incendi que afecta les poblacions alacantines de Xàbia i Benitatxell i busca testimonis que permeten confirmar que ha estat provocat per un piròman donada la distància, les hores i els punts dels diferents focus, que apunten una "intencionalitat".
Incendio en Benitatxell y Jávea
Incendio en Benitatxell y Jávea
TWITTER/ GVA 112CV
Incendio en Benitatxell y Jávea

Així ho ha indicat el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, en declaracions als mitjans a la zona, que considera que és "molta casualitat" que l'incendi que afecta des d'ahir el terme municipal de Xàbia (Alacant) s'originara en quatre focus: un primer que va ser controlat en dues hores i tres posteriors, en una zona de canyar en l'Arenal; a La Granadella i un tercer 150 metres més enllà al nord del primer.

Si bé en este últim cas no descarta que poguera haver estat conseqüència d'una cendra sense apagar, considera que en els altres dos no era possible. A migdia de dilluns, la zona que més preocupa és la de La Granadella, ha assenyalat el delegat del Govern, qui ha subratllat la dificultat dels treballs d'extinció, pel vent canviant que fa que es compliquen i per la dispersió, que exigix més desplegament de mitjans.

Moragues ha explicat que el foc va començar en el Mirador del Sol, cap a les 18.00 hores de diumenge, i este focus es va donar per controlat. Tres hores després, es van declarar els altres tres punts. "L'acció humana està darrere de l'incendi", ha recalcat Moragues, per a qui es donen unes circumstàncies que són "molta casualitat" i per esta raó, ha apuntat que el foc sembla "provocat".

"El Seprona està treballant en els quatre focus i s'està veient el punt exacte", ha assenyalat el delegat que ha indicat este fet "ha fet que es propague de manera dispersa", afavorit a més per "canvis de vents i temperatures altes i humitat baixa". Així, ha apuntat que en la lluita contra este incendi "les dificultats són adverses i hi ha molt treball per davant".

PREOCUPA LA GRANADELLA

Moragues ha recalcat que la preocupació està ara al parc natural de La Granadella, en Xàbia, però ha subratllat que "estan els mitjans de la Diputació, de la Generalitat, la UME i el Magrama".

En este sentit, el Ministeri d'Agricultura, Medi Ambient i Alimentació (MAGRAMA) ha incorporat este dilluns a la Brigada Helitransportada Gran a la lluita contra les flames.

La Brigada Helitransportada Gran s'unix així a la Unitat Militar d'Emergències que ja compte a la zona amb 65 vehicles, 12 autobombes i quatre nodrisses, a més de quatre amfibis i un vehicle de transmissions. En total, el MAGRAMA ha destinat a l'incendi de la Marina Alta sis mitjans aeris.

Moragues ha destacat que treballen a la zona 222 militars, amb 16 vehicles de lluita directa, 12 autobombes i quatre nodrisses, a més, d'un un helicòpter, dos avions foca amb capacitat per a 5.500 litres, dos amfibis de 4.000 litres i un kamov.

El delegat ha ressaltat, d'altra banda, el "treball important de la Guàrdia Civil", que manté tallades al trànsit dues carreteres, la CV 742 i la CV 747, i desallotjades 10 urbanitzacions i més de 1.000 persones afectades.

Precisament, els veïns de la zona dels Calistros en Benitatxell han començat a tornar als seus habitatges, segons ha informat en Twitter el 112 de la Generalitat Valenciana. El 112 ha puntualitzat que treballen en les tasques d'extinció 370 efectius terrestres i 20 aeris.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento