Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana tanca un gener humit i molt càlid

  • En temperatura van destacar els dos becs càlids dels primers dies del mes, i dels dies 21 i 22.
  • Un dia es van registrar 26,6 graus, la temperatura més alta en gener des que començaren els registres en 1896.
  • AEMET ha fet públic aquest dilluns el balanç referit al primer mes de l'any 2018.
Evolució de les temperatures de gener
Evolució de les temperatures de gener
AEMET
Evolució de les temperatures de gener

La Comunitat Valenciana ha tancat un mes de gener humit i molt càlid, amb una temperatura mitjana de 9,6 graus, que és 1,8 graus superior a la de referència (de 7,8) i amb una precipitació acumulada de 50,3 litres per metre quadrat, un 18 per cent per damunt a la de la mitjana climàtica del període 1981-2010, que se situa en 42,5 l/m2.

Segons ha informat la delegació territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), en temperatura van destacar els dos becs càlids dels primers dies del mes, i dels dies 21 i 22. En aquest últim episodi, es van registrar 26,6 graus a València, que és la temperatura més alta registrada en la ciutat en un mes de gener des de 1896, any a partir del qual es tenen registres.

En precipitacions, el més destacat van ser els efectes del temporal de Llevant dels dies 27 i 28, amb precipitacions generalitzades en la mitat sud del territori, que localment van arribar a ser forts i van acumular més de 100 l/m2 en observatoris de l'interior nord d'Alacant i interior sud de València.

No obstant açò, va haver-hi una "gran diferència" entre les precipitacions acumulades a Alacant i interior sud de València, zones que presenten un "clar superàvit" pluviomètric al gener, amb els registres de la mitat nord, sobretot del litoral de Castelló, on no s'arriba ni a la mitat del que sol ser normal al gener.

Dos becs càlids

Així, Aemet explica que el caràcter "molt càlid" de gener obeeix a dos becs càlids centrats en els dies 3 i 4, i en els dies 21 i 22. En el primer bec càlid, les temperatures més altes es van observar en el litoral de Castelló, amb 26,4 graus a Vinaròs i 26,1ºC a Torreblanca el dia 3, i 25,7 en l'observatori provincial de Castelló (Almassora) el 4.

La temperatura registrada en l'observatori de Castelló el dia 4 és la tercera més alta registrada en un mes de gener, només superada pels 27,4 graus del 7 de gener de 1982, i pels 26,4 del 13 de gener de 2004.

En el segon bec càlid, el dels dies 21 i 22 de gener, els registres més alts es van observar en el litoral i prelitoral de València i Alacant, quan es van arribar a registrar 27,2ºC a Elx; 27,1 a Llíria i 26,6 a València, que és la temperatura més alta registrada en la ciutat en un mes de gener des de 1869. Per contra, els dies més freds van ser el 7, el 8 i el 9. La mínima d'eixos dies va arribar fins el -7ºC a Villena, -6,3ºC a Vilafranca i -6,2ºC en la la Pobla de Sant Miquel.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento